sunnuntai 9. maaliskuuta 2025

Kohti kuntavaaleja 2025 - ajatukseni MTK:n vaaliohjelmasta

Joku lukija saattaa huomata ja muistaa, että olen paitsi semiaktiivinen vihreä paikallispoliitikko, myös semiaktiivinen MTK-aktiivi. Taustaa on maaseutunuorista ja sittemmin MTK-Kuopion johtokunnassa jokunen vuosi, myös MTK-valtuuskunnan jäsenenä olin yhden vuoden ja vähän aikaa aikoinani olin hankevetäjän hommissa MTK-Pohjois-Savossa. MTK on kohtuullisen tuttu ja rakas, maaseudun ja maatalouden edun ajaminen on itselleni tärkeää. Kuntavaalien nyt lähestyessä, MTK julkisti oman kuntavaaliohjelmansa ja tuumasin, että voisin siitä jotain tänne blogiini tuumata. Tuumasta siis toimeen

MTK:n kuntavaaliohjelma lähtee liikkeelle kolmella kokoavalla kärjellä, joiden sisään on sitten rakennettu tarkempia tavoitteita. Kokoelmakärki on "käytetään maalaisjärkeä päätöksenteossa", "hyödynnetään omia mahdollisuuksia" ja "vahvistetaan luottamusta tulevaan. 

Maalaisjärki-osiossa tarkemmat tavoitteet ovat maaseudun ja kaupungin yhteistyö ja omaisuuden suojan kunnioittaminen. Yhteistyön merkitys on tärkeä, kun koko kunnan asioita viedään eteenpäin. Toimiva ja kohtuukuntoinen tieverkosto, mahdollisuus monipaikkaiseen työskentelyyn ja toimivat tietoliikenneyhteydet ovat hyvinkin kannatettavia edistettäviä asioita. Vaikka esim osa tieasioista onkin muiden instanssien työkuvaa, tulee kunnan luoda painetta myös muihin päätöksentekijöihin ja toimijoihin, että maakunnan verisuonista, joka kuljetta sekä tavaraa että ihmisiä, pidetään hyvää huolta. Tietoliikenneyhteyksien kohdalla Kuopio luottaa markkinoiden toimivuuteen ja siitä toimivuudesta voidaan olla montaa mieltä. Vaikka verkon kattavuus näyttää hyvältä mobiilin näytöltä, on todellisuus monin paikoin etenkin syrjemmässä ihan jotain muuta. Painetta verkko-operaattorien suuntaan pitää luoda vielä enemmän. Omaisuudensuojan kunnioittaminen on tärkeää jo yhteiskunnan luottamuksen säilyttämiseksi - ihan pienestä syystä ei pidä omaisuuden käyttöä ruveta rajoittamaan tai maita pakkolunastamaan. Yhdessä asioita sopimalla, prosessiin riittävästi aikaa varaten ja riittävistä korvaustasoista huolta pitäen päästään varmasti kaikille osapuolille hyvään lopputulokseen ja kaupungin kasvutarpeet saadaan tyydytettyä.

"Hyödynnetään omia mahdollisuuksia" pitää sisällää oman alueen lähitalouden (ruoan, puun ja muun raaka-aineen tuotannon) sekä kuntien julkiset hankinnat. Tämä on ehkä sitä tunnetuinta MTK:laista kauraa. Kuntien julkisista hankinnoista on puhuttu pitkään, etenkin nyt EU:n kilpailulainsäädännön ja hankintasäädösten aikaan. Itsessäänhän nuo eivät suoraan rajoita kuntien tekemiä hankintoja, pakottavat vain toimijat parempaan läpinäkyvyyteen ja tavoitteiden asettamiseen mikä on näin kuntaveronmaksajan näkökulmasta vain hyvä asia. Sanotaan se vielä tässä: EU ei pakota menemään euro edellä, hankintakriteereiksi voidaan asettaa samoja kestävyysvaatimuksia tuotannolle kuin mitä omalta tuotannoltamme vaadimme. Tätä aion itsekin viedä eteenpäin omassa politiikanteossa, ihan niinkuin tähän asti olen tehnytkin. Oman alueen lähitalouden kehittäminen on tärkeää ja tähänkin kunnalla on hyviä työkaluja kuten kaavoitus, muu alueidenkäytön suunnittelu, aiemmassa luvussa mainittu tie-ja tietoliikenneverkoston ylläpito, kunnan oma energiantuotanto, puurakentamisen edistäminen - noin muutaman mainitakseni. Puurakentamisen edistäminen Kuopiossa voisi olla sellainen poliittinen linjaus, jonka taakse kaikki puolueet mielellään lähtevät. Myös vihreän energian tuotannossa meillä voisi olla petrattavaa, vaikka paljon hyviä askelia eteenpäin on otettu - itärajan läheisyys asettaa rajoitteita esim tuulivoiman tuotttamiselle, mutta aurinkovoimassa voisi olla potentiaalia. Tähän voidaan kannustaa uudisrakentamisessa eli kattopinta-alan laaja-alaisempi hyödyntäminen ja mikä ettei soveltuvat maa-alueet, kunhan se tehdään kestävästi.

Kolmas kärki, "vahvistetaan luottamusta tulevaan" pitää sisällään maaseudun koulut, arjen sujuminen ja turvallisuus myös täällä syrjemmässä, maa-ja metsätaloussektorin koulutus sekä matkailun. Maaseudun kouluratkaisut ovat puhuttaneet täällä Kuopiossa kaupungin talousohjelman asettaessa tiukat reunaehdot koulujen oppilasmäärille, Pulkonkosken ja Paloisnurmen koulujen joutuessa lakkautusuhan alle. Suoraan ohjelma ei ota kantaa, miten lähellä koulujen pitää olla tai oppilasmääristä, mikä on mielestäni viisautta. Tärkeintä on mielestäni maaseudun koululaisten oikeus hyvään ja laadukkaaseen opetukseen - tämä vaatii resursseja, mitkä joissakin tilanteissa voidaan turvata paremmin pykälää isommissa kouluissa, vaikka koulumatkaan sitten menisikin tovi enemmän aikaa. Jotain rajaa koulumatkojen pituuksissa pitää toki olla, mistä keskustapuolue tekikin ihan hyviä aloitteita kuluneella valtuustokaudella. Kuopiossa ei tällä hetkellä ole maa- tai metsätalouden opetusta, mutta merkittävimpänä osakkaana niin SAKKY:ssa kuin Savonia-amk:ssa Kuopio vaikuttaa paljon koko maakuntamme maa-ja metsätalouden opetuksessa. Valppaana pitää olla ja antaa tarvittaessa tukemme alan hyvän opetuksen säilyttämiseen ja kehittämiseen maakunnassamme. Hyvän arjen sujumisesta ja turvallisuudesta Laajemmin tähän kolmanteen osioon otetaan kantaa osion alussa teemalla "älykkään sopeutumisen strategia". Ytimenä tässä on sen tosiasian toteaminen, että kaupungistumisen edetessä ja väestöpohjan muuttuessa sekä iältään että asuinpaikoiltaan asettaa se haasteita koko kunnan elinvoimaisena ja "omana" pitämiselle ja tähän on järkevää vastata resurssien käytön tehokkaammalla käytöllä esim yhteistyön lisäämisellä, etä- ja älyratkaisujen kehittämisellä, digitalisaatiossa, monipaikkaisuuden kestävällä edistämisellä ja rohkealla mutta kestävästi pohjustetulla kokeilu-ja uudistamiskulttuurilla. 

Kautta linjan MTK:n kuntavaaliohjelma on mielestäni hyvä ja tätä ohjelmaa mielelläni lähden edistämään. Muutama sivuhuomio on toki hyvä tässä ilmineerata itseltäni:

Omaisuudensuoja on tärkeä osa demokraattista luottamusyhteiskuntaa. Mutta Kuopion edelleen kasvaessa, on mielestäni perustelua pitää maa-alueiden lunastustyökalukin käytettävissä, mutta hyvin, hyvin korkealla käyttökynnyksellä. Lunastuslakia uudistetaan parhaillaan ja tämän hetken näkemys on, että maanomistajan omaisuudensuoja huomioidaan siinä nyt paremmin kuin aiemmin. Jos Kuopio tulevaisuudessa maata yksityisiltä omistajilta tarvitsee, tulee se hankkia ensisijaisesti sopimisen kautta.

Ohjelmassa ei otettu mielestäni kantaa syvemmin kunnan ruoka-hankintojen sisältöön vaan puhuttiin laajemmin kestävyyskriteereistä ja lähellä tuotetun ruoan suosimisesta. Tämä on ehkä ihan hyvä asia, moni MTK:n toimija tai MTK-taustainen toimija onkin sitten ottanut voimakkaammin kantaa jo vaalien alla kuumaan lihakeskusteluun eli siihen, että pitäisikö kunnissa vähentää lihan käyttöä julkisissa ruokailuissa. 

Kautta linjan siis mielestäni mitä mainioin ohjelma. Paitsi:

Kolmas osio, joka käsitteli luottamuksen rakentamista koko kunnassa, oli todella haastava luettava ainakin minulle ja vaati vähän aikaa pohtimista että sain punaisesta langasta kiinni. Paljon erilaisia asioita yhteen osioon kasattuna eikä hommaa juurikaan helpottanut kappale, joka käsitteli älykkään sopeutumisen strategiaa. Voi toki olla, että taaperoväsymys vaatii veroaan, mutta oli jotenkin sekavan oloinen. Aikaisempien vaalien ohjelmat olivat mielestäni paljon selkeämpiä, tämän ohjelman ollessa välillä aikamoista sillisalaattia kun monia hyvin erityyppisiä asioita oli yhdistetty muutaman isomman otsakkeen alle. No, onneksi on aina uusia vaaleja ja uusia vaaliohjelmia


MTK:n kuntavaaliohjelma löytyy tästä linkistä https://www.mtk.fi/kuntavaalit

perjantai 7. maaliskuuta 2025

Kohti kuntavaaleja 2025 - vaalilupaukset

Kuntavaalit 2025 lähestyvät hyvää vauhtia, tätä blogia kirjoittaessa vaaleihin on reipas kuukausi. Hyvä hetki siis käydä läpi vaalilupaukseni. Tässä on kolmen kärki ja muutama hajanaisempi nosto itselle tärkeistä vaaliteemoista niitä hieman syventäen.

Kestävän kasvun Kuopio: Kuopion tulee kasvaa ja se tulee tehdä niin ympäristön, ilmaston kuin ihmisten kannalta kestävästi. Kestävän kasvun Kuopio on ollut yksi keskeisimmistä vaalilupauksistani jo useamman vaalin ajan, jokohan tällä vaalikaudella saisin niiden kanssa isomman vaihteen silmään? Kasvun, niin kaupungin talouskasvun kuin väestön, hyvinvoinnin, ympäristön ja ilmaston hyvinvoinnin ja monen muun tekijän kasvun, tulee olla kuntapolitiikan keskiössä myös tulevalla valtuustokaudella. Tämä monimuotoinen kasvu tulee kuitenkin tehdä niin ympäristön, ilmaston, kuin sosiaalisten kriteereiden ja talouden raameissa kestävästi. Rasti ei ole helppo ja valitettavan usein tässä kohtaa tuijotellaan vain talouden tunnuslukuja ja talouden raameja, unohtaen kaikki muut kestävyyden ulottuvuudet kaikkialla muualla paitsi juhlapuheissa. Itse teen töitä juuri sen kestävän kasvun eteen, oli kyseessä sitten oma maatalousyritykseni tai kaupunkimme

Maaseutu mukana. Maaseudulla eläminen palvelujen näkökulmasta tulee olla kohtuullista (koskee nimenomaan kouluja ja päiväkoteja). Maaseudun asiat laajasti ovat itselleni tärkeitä. Paitsi että itse asun ja yritän maaseudulla, toimin myös erilaisissa maaseutua lähellä olevissä yhdistyksissä ja järjestöissä ja sitä kautta sekä maaseudun ihanuus että maaseutuasumisen haasteet ovat valitettavan hyvin tiedossa. On hyvä tunnustaa se, että kaupungin talouden kannalta tärkeä talouskasvu ja sitä kautta hyvinvoinnin kasvu luodaan nykyään yhä isommissa määrin nimenomaan kaupungeissa ja muissa kasvukeskuksissa. Maaseudulla on paljon yritystoimintaa, jota on himppu vaikea harjoittaa betoniviidakossa (kuten vaikka maatalous), mutta tosiasioita tämä ei muuta mihinkään - työpaikat ja yritykset ovat yhä enenemissä määrin ruutukaava-alueella tai sen läheisyydessä. Kestävästi toteutetun kaupungistumisen edelleen edetessä maaseutu on pidettävä mukana. Kannetut veden teorian ymmärrän hyvin, mutta maaseudun elinvoiman tukemisen pitääkin lähteä juuri niistä elinvoiman lähteiden tukemisesta. Peruspalvelut tulee olla edes jollain tasolla saavutettavissa (koulut kohtuullisen matkan päässä, etäpalvelut, kohtuukuntoinen tiestö) ja myös alueiden omaa aktiivisuutta kannattaa, no, aktiivisesti tukea, oli kyseessä sitten joku keskeinen viihtyisyyttä tukeva toimi (esim näkötorni tai vastaava) tai vaikka jokin paikallistapahtuma. Ei maaseudun elinvoiman tukeminen lopulta kovin kummosia vaadi

Kestävän kaupunkisuunnittelun Kuopio. Kestävä kaupunkisuunnittelu antaa tilaa luonnolle, tukee ekologisia liikkumismuotoja missä se on väkimäärän puolesta järkevää ja on viihtyisää. Kestävä kaupunkisuunnittelu on aihe, joka tätä maaseudulla asuvaa maatalousyrittäjää kiinnostaa todella paljon sekä kuntapolitiikan puitteissa että muutenkin. Kestävä kaupunkisuunnittelu oli yksi syistä, miksi aikoinaan vihreiden mukaan lähdin. Itse tunnistan kestävän kaupunkisuunnittelun perustekijöiksi lähiluonnon kunnioittamisen ja säilyttämisen, joukkoliikennettä tukevan liikennesuunnittelun, jalankulkua ja polkupyöräilyä edistävän liikennesuunnittelun, esteettisen kauneuden, palveluiden käyttöä ajatellen riittävän tiheän rakentamisen, alueiden eriarvoistumista ehkäisevän asuntorakentamisen, esteettömyyden, viihtyisyyden, turvallisuuden sekä yleisemmin asukkaiden ja asiakkaiden viihtyisyyttä ja aktiivisuutta tukevan suunnittelun. Aika lista ja lisääkin siihen mahtuu. Meillä Kuopiossa on tehty jo paljon kestävän kaupunkisuunnittelun eteen (esim kävelykeskusta, Savilahden alueen joukkoliikenne- pyöräily- ja jalankulkuratkaisut, lähiluonnon kohtuullisen hyvä saavutettavuus ympäri kaupunkia jne. Työtäkin on vielä tehtävä, yhtenä keskeisenä asiana mielestäni on esteettömyyden edistäminen.

Tuossa siis kolmen kärki ja tässä muutama muu tärkeä asia:

Kestävä julkinen ruokailu. Julkisissa ruokahankinnoissa pitää käyttää kotimaiset tuotanto- ja kestävyyskriteerit täyttäviä elintarvikkeita, esim eläinperäisten tuotteiden tuotannon tulee täyttää meidän kotimaiselle tuotannolle asetetut tuotantovaatimukset kuten sikojen saparollisuus, tiukka salmonellavalvonta, nitraattidirektiivin noudattaminen (esim Hollanti on tästä luistellut jo useamman vuosikymmenen ajan). Kasvisruokailua tulee edistää julkisessa ruokailussa rohkeasti vanhoja ja uusia lihaa korvaavia tuotteita käyttäen. Kalan ja nimenomaan kotimaisen kestävästi tuotetun tai kalastetun kalan käyttöä tulee myös edelleen lisätä. Julkisessa ruokailussa tulee edelleen käyttää satokausiajattelua ja pyrkiä aktiivisesti ruokahävikin vähentämiseen eri keinoin.

Kulttuurin ja liikunnan edistäminen tuo hyvinvointia, terveyttä ja jokusen veroeuronkin. Tarpeetonta kulttuurin ja urheilun vastakkainasettelua ei tarvita. Julkisten liikunta- ja kulttuuripalveluiden tulee olla kohtuullisesti saavutettavissa ja saatavissa. Kanttila kannattaa laittaa kuntoon. Yhteistyötä liikunta- ja kulttuurikentällä tulee tehdä yritysten, yhdistysten, järjestöjen ja seurojen kanssa. Kirjastojen riittävästä rahoituksesta pitää pitää kiinni. Kirjastotoimessa on tehty hyvää työtä esim omatoimikirjaston kehityksen kanssa ja tätä työtä pitää jatkaa.

Liikenneturvallisuuden kehittäminen. Liikenneturvassa on meillä Kuopiossa valitettavan paljon vielä tekemistä, sekä kaupungeissa että maaseudulla. Hyviä edistystoimia on tehty onneksi, kuten liian kovaa vauhtia hidastavat rakenteet uusilla rakennetuilla alueilla (hidastustöyssyt, liikenneympyrät), keskusta-alueen 30km/h rajoitusalueet, nopeuskamerat. Työtä on vielä tehtävä, jotta autoilukulttuurin ikävät lieveilmiöt saadaan vähenemään. Kaupunkisuunnittelulla voidaan tämän asian kanssa tehdä paljon. Maaseudulla isoimpia haasteita aiheuttavat toisaalta aivan liian monen kuljettajan piittaamattomuus nopeusrajoituksia kohtaan (esim omalla kylällä Puutossalmentiellä 60km/h tuntuu olevan vain kaunis toive), toisaalta teiden heikko kunto ja talvikunnossapito aiheuttaa paljon vaaratilanteita. Kaupungin tulee ottaa voimakkaampi ote tästä asiasta ja luoda nykyistä enemmän painetta ely-keskukseen ja teidenkunnosta vastaaviin toimijoihin aina Arkadianmäkeä myöten, että tiet saadaan kuntoon.

Parempaa yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Kuopiolla on Pohjois-Savon veturina iso rooli koko maakuntamme kehityksessä ja tätä kehitystyötä tulee tehdä entistä enemmän yli kuntarajojen. Hyvä esimerkki on yhdessä Siilinjärven kanssa tehdyt kehityssuunnitelmat. Myös muiden naapurikuntien kanssa tällaista yhteistyötä kannattaa kehittää. Kehitystyön ytimessä voisivat olla liikenteen väylät eli toisaalta vt5 sekä raiteet, sekä etelään että pohjoiseen vievät. Raideliikennettä kehittämällä on mahdollista luoda laajoja työssäkäyntialueita ympäristölle ja ilmastolle kestävällä tavalla


Tuossa muutamia keskeisiä ajatuksiani, paljon muutakin mielenkiintoista ajukopan kätköissä on, mitä haluan kauniissa kaupungissamme kehittää ja ylläpitää. Olen valmis myös ottamaan koppia hyvistä ajatuksista, oli esittäjänä sitten kuka tahansa ja antamaan tukea ideoille, jotka tukea tarvitsevat.Kuntavaalit ovat mitä mainiointa aikaa saada uusia ideoita ja ajatuksia hyvän elämän pääkaupungin kehittämiseksi entistä paremmaksi.